news Published on July 6, 2020

Een overvloed aan kansen in de Mexicaanse food & retail sector

Op woensdag 24 juni organiseerde Holland House Mexico een webinar over kansen in de Mexicaanse Food & Retail sector. Tijdens dit webinar presenteerde Sheyla Márquez, sector coördinator agro & food van Holland House Mexico, de resultaten van een marktonderzoek over de kansen voor Nederlandse bedrijven in de Mexicaanse Food & Retail sector. 

Lees hieronder een korte samenvatting van het webinar en kom te weten wat voor kansen de Mexicaanse food & retail sector biedt. Tevens is het gehele marktonderzoek online te lezen en het webinar is onderaan de pagina terug te kijken.  

  

Feiten en Cijfers van de Mexicaanse markt 

Met een overvloed aan landbouwgrond en betaalbare arbeid is Mexico een interessante markt op het gebied van agro & food. Daarnaast zorgen Mexico’s demografische kenmerken voor een groot besteedbaar inkomen dat beschikbaar is voor voedsel. Zo bevindt 40% van de bevolking zich in de middenklasse, woont meer dan 75% van de inwoners in stedelijke gebieden en besteedde Mexicanen in 2018 ruim 35% van hun besteedbaar inkomen aan voedsel. Wil je meer over deze sector in Mexico te weten komen? Op deze pagina hebben wij een beknopt overzicht van de belangrijkste aspecten gepubliceerd. 

Trends in de Mexicaanse markt 

Op het gebied van voedseltrends, beweegt Mexico zich langzaam naar duurzaamheid met een focus op ingrediënten en gourmet. Over het algemeen vindt men het belangrijk dat voedsel gezond is en dat het bekend is hoe het wordt gemaakt en waar de ingrediënten vandaan komen. Zo doet bijvoorbeeld het Nederlandse bedrijf Tony’s Chocolonely, het erg goed op de Mexicaanse markt, mede door hun duurzame verhaal en keurmerken. De kansen voor Nederlandse bedrijven liggen dus bijvoorbeeld in organisch voedsel, zo is deze markt de afgelopen 10 jaar, ieder jaar met 10% gegroeid.   

Dit duurzame aspect vertaalt zich ook in andere categorieën. Eis bijvoorbeeld grote vraag naar ambachtelijk brood, hoogwaardige kaasplantaardige (soja) melk, vlees van hoge kwaliteit en de markt van vleesvervangers is sterk in opkomst. Mocht je de markt willen betreden dan kun je het beste focussen op stedelijke gebieden, waarbij (e-)supermarkten zouden kunnen fungeren als eerste Point of Sale. Walmart is hierin de absolute marktleider.    

De COVID-19-situatie in Mexico  

Het corona virus heeft ook voor veranderingen in het Mexicaanse Food and Beverages speelveld gezorgd. Zo constateert Daniel Reitsma dat consumptiepatronen veranderden doordat men voortaan thuis kook. Dit zorgt niet alleen voor sterkere focus op gezonde voeding maar brengt ook een verandering in verkoopkanalen teweeg. Zo wordt er tijdens de pandemie meer in supermarkten, e-commerce en lokale winkels gekocht. Zo doet 48% van de bevolking online boodschappen tijdens COVID-19. De effecten van de crisis op lange termijn zijn nog moeilijk te voorspellen. Daniel benadrukt dat de logistiek in ieder geval niet onder de crisis heeft geleden: Vliegtuigen zijn nooit gestopt met vliegen tussen Europa en Mexico en de import en export vanuit Mexico is dan ook vrij constant gebleven”. Deze economische relatie wordt verder versterkt door een vernieuwd handelsverdrag tussen de Europese Unie en Mexico, welke Erik Plaisier van de landbouwraad in Mexico-Stad verder toelicht.   

Vrijhandelsovereenkomst EU-Mexico  

Na jaren onderhandelen hebben Mexico en de Europese Unie een akkoord bereikt voor een vernieuwd handelsverdrag. Met dit akkoord wordt het al bestaande verdrag uit 2000 geüpdate. Voordat het akkoord daadwerkelijk in werking treedt, moet het door verschillende juridische processen, vertalingen en moet het worden voorgelegd voor ratificatie aan de parlementen van EU-lidstaten en Mexico. Hierna wordt het verdrag ondertekend en treedt het in werking. 

Het doel van beide landen is om elkaars markten voor diensten en investeringen te openen, verdere economische integratie te stimuleren en het concurrentievermogen te versterken. Zo worden de invoerrechten verlaagd op 99% van de producten die tussen de EU en Mexico worden verhandeld. Daarnaast worden Europese bedrijven gelijkgesteld aan Mexicaanse bedrijven in aanbestedingsprocedures. Bovendien wordt de handel in diensten geopend en transparanter, zoals financiële diensten, telecommunicatie of e-commerce.   

“Het is een prachtig akkoord als je kijkt naar de protectionistische trend vandaag de dag door vele landen” - Erik Plaisier    

Om de impact van het akkoord concreter te maken benoemde Erik Plaisier een aantal producten waarvan de importtarieven zullen verdwijnen; pasta, chocola, kaas, appels, varkens- en kippenvlees. Nederlandse exporteurs kunnen goed inspelen op deze kansen  en daarbij direct profiteren van de vrijhandelsovereenkomst zodra de overeenkomst in werking treed. Benieuwd wat het vrijhandelsakkoord specifiek inhoudt voor Nederlandse MKB-ondernemers? Lees dan het artikel dat we hierover hebben geschreven. 

Nieuwe etiketteringsvereisten voor F&B in Mexico 

Een andere belangrijke ontwikkeling op de Mexicaanse markt is de nieuwe etiketteringsnorm voor alle voorverpakte voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken (NOM-051) die met ingang van 1 oktober 2020 wordt geïmplementeerd. Deze nieuwe norm geldt voor zowel nationale als buitenlandse producten. Ana Laura Mercado Cruz benadrukt dat het belangrijkste van deze nieuwe vereisten is dat er op de voorkant van elke verpakking een waarschuwingstekst moet worden weergegeven. Deze waarschuwing moet in achthoekige vormen worden weergegeven met de desbetreffende voedingswaarden erin. Een voorbeeld hiervan zie je in de afbeeldingen hieronder: 

Nieuwe etiketten
Toelichting nieuwe etiketten

Door COVID-19 is de implementatiedatum uitgesteld, waarmee de aanpassingsperiode is verlengd tot en met 31 maart 2021. Desalniettemin moet de achthoekige voedingsinformatie aanwezig zijn vanaf 1 oktober 2020. Wil je meer weten over deze nieuwe etiketteringseisen? We schreven een artikel over hoe jij je er het beste op kunt voorbereiden.

Ondernemen in Mexico?  

Dit webinar liet zien dat de Mexicaanse markt ontzettend kansrijk is voor Nederlandse ondernemers. wil jij onderzoeken of de stap naar het land wat is voor jouw bedrijf? Plan een gratis call in met NLinBusiness. 

Kijk het webinar hieronder terug!